woensdag 18 juli 2007

olifanten






Lange tanden
De slagtanden zijn de trots van de olifant. Niet alle olifanten hebben trouwens slagtanden. Bij de vrouwtjes van de Aziatische olifant zijn de slagtanden zo klein dat je ze nauwelijks kunt zien. Maar bij de Afrikaanse olifant hebben vrijwel alle dieren slagtanden. Hoe ouder ze zijn hoe groter. De tanden groeien namelijk altijd maar door. Ongeveer 17 centimeter per jaar. Dat is tien meter in een olifantenleven. Olifanten met tanden van tien meter zul je echter nooit zien. De tanden worden gebruikt om te graven, schors van boomstammen los te wrikken en andere klussen.


Olifantengebaren
Behalve met hun stem geven olifanten boodschappen door via gebaren. Als ze het leuk vinden om elkaar weer te ontmoeten, klapperen ze heftig met hun oren bijvoorbeeld. Als een olifant zijn oren ver uit elkaar houdt, wil hij de ander angst aanjagen. Zijn kop lijkt dan wel drie keer zo groot. De slurf recht omhoog, wil zeggen: alarm. En de slurf losjes over een slagtand wil zeggen: ik ben een vriend, ik doe geen kwaad.


Kenmerken:
Kruin: op zijn voorhoofd twee bulten (uitgroeisels van de schedel)
Oor: kleinere oren dan de Afrikaanse olifant (maar groter dan jij). Zijn oor is vanaf de zijkant gezien een stuk kleiner dan de kop; de vorm lijkt een beetje op India (driehoekig)
Slagtand: Alleen mannetjes hebben slagtanden (en niet eens allemaal)
Slurf: Gladde slurf (als hij naar beneden hangt)
Slurfpunt: Eén 'vinger', kan daar overigens ook prima kleine voorwerpen mee pakken
Kies met rechte ribbels (als ribbelkarton)
Rug: Bolle rug. Komt door uitsteeksels op de middelste rugwervels
Hoe jonger, hoe hariger


De oli-handel
Van de tanden kun je mooie dingen maken. Dat wisten de oermensen al. Meer dan 27000 jaar geleden sneden ze beeldjes uit ivoor van mammoeten. Ook de oorspronkelijke bewoners van Afrika doodden zo nu en dan een olifant om zijn tanden. Voor hun koningen maakten ze daar dan prachtige siervoorwerpen van.


Arena
De Romeinen gebruikte olifanten voor gevechten in de arena. Soldaten moesten op leven en dood vechten tegen wilde beesten als leeuw en olifant. Soms als de olifanten in paniek raakten, maakten ze meer slachtoffers onder het publiek dan in het strijdperk.


Circus
Al snel kregen de Romeinen door dat je olifanten ook allerlei kunstjes kunt leren. Zo werd de vechtolifant langzamerhand de kunstjesolifant, zoals wij hem kennen uit het circus. Omdat een olifant zo'n goed geheugen heeft, is hij erg geschikt om in het circus op te treden. Want wat hij eenmaal geleerd heeft, vergeet hij niet meer. Bovendien kunnen ze behoorlijk oud worden. Je kunt dus lang plezier van hem hebben, als je een olifant kunstjes leert. Een circusolifant krijgt een opleiding van ongeveer een jaar. Hij kan op den duur 30 kunstjes leren zoals aan tafel zitten met een slabbetje om, opzitten met twee poten in de lucht, op de kop staan of over een evenwichtbalk lopen. Maar, het is natuurlijk van de gekke, een olifant die kunstjes doet in een circus. Zij horen in het wild, want daar voelen ze zich thuis. Het is een fabeltje dat olifanten elkaars staart met hun slurf vasthouden als ze lopen. Dat doen ze wel in het circus, maar dat kunstje hebben ze geleerd

Geen opmerkingen: